Wegański Ramen

Lulu Bar oferuje wszystkim smakoszom japońskiej kuchni najlepszy ramen w Warszawie. Ta kultowa azjatycka zupa jest kluczową pozycją w naszym menu. Stawiamy na jego różnorodność – proponujemy danie w najróżniejszych odsłonach, które różnią się między sobą doborem poszczególnych składników. Za smak odpowiada mistrz ramenu Kohei Yagi – każdy bulion przygotowany na bazie jego receptury jest wyjątkowy. Lokal mieści się w śródmieściu stolicy i cieszy się ogromną popularnością wśród najbardziej wybrednych koneserów kuchni azjatyckiej. Zupa to świetny wybór zarówno dla miłośników mięsnych bulionów, jak i zwolenników potraw wegańskich – aktualna oferta spełni oczekiwania obu grup smakoszy. Już przy pierwszej łyżce bulionu można poczuć oryginalne japońskie smaki. Proponujemy posiłki w niskiej cenie – zapraszamy donas, aby przekonać się, w czym tkwi sukces tej charakterystycznej dań. Amatorzy wegańskiej kuchni mogą skosztować ramenu na bazie wywaru z papryki lub ananasa. Z kolei dla miłośników mięsnych smaków przygotowaliśmy warianty wieprzowo-drobiowe z indykiem lub karkówką w roli głównej.

Czym jest ramen?

Przestrzegamy japońskiej tradycji i oferujemy naszym Klientom najlepszy ramen w Warszawie przygotowany na bazie odpowiednio opracowanych przepisów. Warto zastanowić się, co tak naprawdę kryje się pod tą tajemniczą nazwą. Co ciekawe, samo słowo wywodzi się z Chin i oznacza charakterystyczny makaron przygotowywany z mąki pszennej. To kultowe japońskie danie obowiązkowo powinno składać się właśnie z makaronu oraz rosołu. Jest podawane na ciepło tak jak inne buliony. Dobór pozostałych komponentów zależy od przyjętej receptury. Często wśród składników można znaleźć jajko na twardo, fasolę, marynowane grzybki czy czarny sezam. Ta kultowa zupa jest najlepszym dowodem na to, że japońska kuchnia zachwyca różnorodnością.

najlepszy ramen w Warszawie
Zupa ramen w Lulu Bar

Zupa ramen a tradycja japońska

Obecnie prezentowany bulion kojarzy się z Japonią, chociaż w rzeczywistości samo danie pochodzi z Chin. Do Kraju Kwitnącej Wiśni przybył w XIX wieku, ale spopularyzowany został dopiero po drugiej wojnie światowej. Zupa  podawana w naszej knajpie w Warszawie świetnie wpisuje się w kultowe receptury. Warto podkreślić, że bulion w rzeczywistości znacznie odbiega od sztandarowych japońskich zup. Nie jest on przygotowywany na bazie ryb i warzyw, tak jak większość dań, natomiast często w jego składzie dominuje czerwone mięso. W Kraju Kwitnącej Wiśni rameny są postrzegane jako fast food, co może być sporym zaskoczeniem, mając na uwadze negatywne skojarzenia związane z tym określeniem. W rzeczywistości zupa jest naprawdę zdrowym i pożywnym daniem, chociaż jej receptura była podstawą do wymyślenia tak zwanych zup błyskawicznych, do tego posiada wyjątkowy smak.

Jak jeść ramen zgodnie z azjatycką tradycją?

Na pewno wiele osób zastanawia się, jak prawidłowo należy spożywać bulion zgodnie z japońską tradycją. Zupa serwowana w naszej restauracji w Warszawie spełni oczekiwania miłośników kosztowania jedzenia w charakterystycznej oprawie. Posiłek podajemy w miseczkach wraz z pałeczkami. Klienci, odwiedzający lokal mają szansę przekonać się, że jedzenie nimi wcale nie jest trudne i nie wymaga doświadczenia. Oczywiście bulion można także wypić bezpośrednio z miseczki lub zdecydować się wyłącznie na kosztowanie łyżką. Dbamy o przestrzeganie tradycyjnego smaku. W lokalu proponujemy zupę posypaną sezamem. Samo danie jest dość syte, dlatego świetnie sprawdzi się w roli potrawy wieczoru. Przed skosztowaniem ramenu zachęcamy do wyboru smacznej japońskiej przystawki z menu.

Jakie są rodzaje ramenu i czym charakteryzuje się sam bulion?

Tradycyjna japońska zupa jest serwowana na ciepło, dzięki czemu nie tylko syci, ale i świetnie rozgrzewa. Jej podstawowy składnik to makaron z mąki pszennej. Sam wywar przygotowuje się na wieprzowinie i kościach wieprzowych. W naszej restauracji w Warszawie oferujemy również vegan ramen dla osób stawiających na bezmięsne dania. Proponujemy różnorodne menu, mając na uwadze indywidualne smaki Klientów. W zależności od wybranego wariantu bulion może wyróżniać się bardziej wyrazistymi lub łagodnymi akordami. Dla miłośników tradycyjnych dań przygotowujemy Ramen Shoyu. Pod tą nazwą kryje się wywar wieprzowo-drobiowy z sosem sojowym, w którym znajdują się następujące składniki: karkówka, marynowane jajko, fasolka szparagowa, dymka, portsume i nori. Sympatykom kremowej odsłony zupy polecamy Creamy Paitan.

Przygotowujemy ją na bazie najlepszego bulionu drobiowo-wieprzowego, indyka, marynowanego jajka, boczniaka, grzybów shitake, mizuny i czarnego sezamu. Szczególnym zainteresowaniem Klientów cieszy się wegański ramen. W naszej knajpie w centrum Warszawy można skosztować go w dwóch niebanalnych odsłonach. Pierwszy wariant obejmuje wywar z papryki i przygotowujemy go z wykorzystaniem pomidorów, mleka kokosowego, kiełków fasoli mung, marchewki, groszku cukrowego, kolendry, dymki i sezamu. Alternatywą jest Vegan Shoyu z wegańskiego bulionu z ananasa, buraka, sosu sojowego, tofu, pieczonego pomidora, czerwonej cebuli, rukoli oraz marynowanych grzybków shimeji i nori. Nad proponowanymi daniami czuwa szef kuchni Kohei Yagi. Gorąco zapraszamy do skosztowania tradycyjnych smaków! Przekonaj się, jak smaczne mogą być japońskie zupy.

wegański ramen Warszawa
Wegański ramen w Lulu Bar

Zupa ramen – Warszawa

Odwiedź Lulu Bar i sprawdź, jak smakuje pożywny ramen. Warto podkreślić, że ta japońska zupa ma właściwości tradycyjnego rosołu – wspaniale rozgrzewa i pobudza organizm. Na szczególną uwagę zasługuje jej wegańska wersja, ponieważ warzywny bulion dodatkowo może łagodzić stany zapalne dróg oddechowych. Ta japońska potrawa dostarcza dużo energii i stanowi świetną alternatywę dla dobrze znanego nam rosołu. Jeśli chcesz skosztować ramenu, zaufaj naszym doświadczonym kucharzom. Mistrz kuchni japońskiej Kohei Yagi dba o odpowiednią jakość dobranych składników, przygotowując wywar z myślą o najbardziej wymagających Klientach. Jeśli jeszcze nigdy nie próbowałeś tej wyjątkowej i oryginalnej zupy, to odwiedź Lulu Bar – serwujemy tu również oryginalne krewetki w tempurze. Czekamy na Ciebie na warszawskim śródmieściu – rozkosz dla podniebienia gwarantowana. Do dyspozycji także Drink Bar z szeroką ofertą wykwintnych alkoholi.